Projekt aranżacji kantyny pracowniczej

Kto z nas nie zna przysłowia „jak cię widzą tak cię piszą”? Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko nas samych, ale także przestrzeni w których pracujemy i które reprezentujemy. Dla osoby odwiedzającej miejsce naszej pracy, czy to w roli gościa, czy potencjalnego współpracownika lub kontrahenta naszą wizytówką jest otoczenie w jakie go zapraszamy. To tu ma się czuć dobrze i swobodnie. A co znaczy – dobrze? Synonimów jest wiele – komfortowo, ciepło, swojsko, po przyjacielsku, miło, aż po: fantastycznie, obłędnie, bombowo, po królewsku. Nie chciałabym skupiać się na analizach  jak duży wpływ na sukces rozmów biznesowych, ale i nasze samopoczucie  ma otoczenie w jakim się znajdujemy. Pamiętajmy tylko, że dobrze zaaranżowane wnętrze powinno być odpowiedzią na to, jaki finalnie efekt chcemy uzyskać. Wnętrze może posiadać każdą z wyżej wymienionych cech. Jednak nie wystarczy tylko określenie stylu wnętrza, połączenie ze sobą odpowiednich materiałów lub dobranie pasującej kolorystyki. Nasze prace należy rozpocząć od odpowiedzi na zasadnicze pytanie – kto z projektowanej przez nas przestrzeni będzie korzystał? Wykonanie układu funkcjonalnego pomieszczenia odpowiednio dopasowanego do naszego odbiorcy, wyobrażanie sobie co po kolei robi, którędy idzie, co spotyka po drodze – od momentu wejścia do pomieszczenia , do momentu jego opuszczenia. Dzięki temu sprostamy wszystkim wymaganiom, łącznie z oddziaływaniem na emocje. Mając to na uwadze możemy skroić wnętrza na miarę, specjalnie dla naszego gościa, pracownika lub potencjalnego kontrahenta, który w zaprojektowanej przez nas przestrzeni będzie czuł się dobrze i pracował efektywnie. A wszystkim nam o to przecież chodzi, prawda?

 

BIUROWIEC WAGO

W tym miejscu zapraszamy Państwa na wycieczkę (dla nas będącą prawdziwą wyprawą), która rozpoczęła się od czarno-białych planów, a swój finał znalazła w bardzo dobrze i nowocześnie zaprojektowanym budynku. Mowa o biurowcu firmy WAGO, który powstał wraz z zapleczem produkcyjno-magazynowym we Wróblowicach, koło Wrocławia. Dla firmy istotne było mi.in. stworzenie dla swoich pracowników jak najlepszych, komfortowych warunków pracy. W nowo powstałym kompleksie mieści się hala produkcyjna, część biurowo-konferencyjna, magazyny i rozbudowane zaplecze socjalne, na które składa się między innymi kantyna pracownicza i patio z którego mogą korzystać pracownicy. W tym artykule chcielibyśmy przedstawić przede wszystkim jak wyglądały prace nad projektem otwartej kantyny pracowniczej i jej finalna realizacja. Dlaczego otwartej? Otóż dlatego, że dostęp do niej nie jest limitowany wyłącznie dla pracowników i korzystać z niej mogą również goście odwiedzający firmę. W tym miejscu warto wspomnieć o istocie układu funkcjonalnego budynku. Na etapie projektowania budynku, jeżeli macie Państwo na to wpływ, warto się zastanowić, kto może – a nawet powinien – korzystać z pomieszczenia jakim jest kantyna. Czy tylko pracownicy? A może warto zaprosić osoby nas odwiedzające? Tu odpowiedzią było usytuowanie kantyny w pobliżu strefy wejściowej. Tak, aby zarówno pracownicy biurowi, produkcyjni i odwiedzający firmę mieli ułatwiony dostęp do tej przestrzeni. W celu optycznego powiększenia wnętrza przeszklono dwie ściany zewnętrzne. W ten sposób przestrzeń została otwarta na parking przed biurowcem, który oddziela pas zieleni z różanecznikami, bukszpanem i śliwami wiśniowymi. Z drugiej strony okna kantyny wychodzą na patio, gdzie ustawione zostaną stoły, krzesła, leżaki, małe drzewa i donice z zielenią. Pracownicy i goście firmy będą mogli tam odpocząć, a w planach jest organizowanie tam firmowych eventów i spotkań integracyjnych. Całość jest bardzo dobrze skomunikowana z częścią biurowo – konferencyjną, halą produkcyjną i magazynową.

KANTYNA

Wróćmy jednak do firmowej kantyny. Przystępując do prac, poprosiliśmy Inwestora o określenie ilości osób, które docelowo będą korzystały z projektowanej przestrzeni. Nie uwzględnialiśmy jednak ilości potencjalnych gości. W przestrzeni tego typu wielkość ta jest zmienna i trudna do jednoznacznego określenia (choć przyjęliśmy, iż średnia ilość gości, którzy jednocześnie korzystać będą z kantyny nie powinna przekraczać 15 osób). Uzyskaliśmy informację, że przestrzeń powinna obsłużyć jednorazowo do 130 osób. Drugą i kluczową wytyczną było dopasowanie wnętrza do obowiązujących standardów firmy (w aspekcie organizacji przestrzeni, kolorystyki, znaków oraz preferowanych materiałów wykończeniowych). Koniecznym było wygospodarowanie miejsca pod ladę wydawczą, bar sałatkowy, kawiarkę, i co najbardziej oczywiste w tego rodzaju przestrzeni – wygodnych miejsc do siedzenia. Osobne przepisy wymusiły również wykonanie bezkolizyjnej strefy z umywalkami i dostępem do bieżącej wody. W trakcie rozmów z Inwestorem doszliśmy do wniosku, że wskazane byłoby wygospodarowanie także miejsca „do pracy przy laptopie”, gdzie goście oraz pracownicy przyjeżdżający z innych oddziałów mogą – w trakcie oczekiwania na spotkanie – pracować w przyjemnym otoczeniu. Chęć prowadzenia rozmów z potencjalnymi współpracownikami i kontrahentami wymusiła zorganizowanie tzw. „stref VIP”. Są to miejsca, gdzie można prowadzić rozmowy w większym odizolowaniu i komforcie. Ustaliliśmy także, iż dobrze byłoby, gdyby w obrębie kantyny znalazła się duża szafa wnękowa i numerowane, zamykane szafki dla pracowników.

UKŁAD FUNKCJONALNY

Prace nad projektem rozpoczęliśmy od określenia/zaprojektowania układu funkcjonalnego pomieszczenia. Na rzucie budowlanym otrzymanym od architekta prowadzącego i technologa gastronomii nakreśliliśmy wszystkie dodatkowe elementy, które musiały znaleźć się w planowanej przestrzeni.

Pod „strefę VIP” przeznaczyliśmy część kantyny leżącą najbliżej głównego wejścia do budynku (co zapewniało bezkolizyjność wejścia/wyjścia i zapewniało szybki „transfer” gościa od wejścia na miejsce). Potencjalnych Klientów przyjmować będzie recepcjonistka, a więc miejsce to musi być w zasięgu recepcji. Obok strefy znajduje się w pełni wyposażona kawiarka z ekspresem do kawy i herbaty oraz dystrybutorem wody. Strefę VIP tworzą 3 niezależne loże, które złożone są z dwóch stojących naprzeciw siebie 3 osobowych sof przedzielonych stołem. Loże oddzielone są między sobą ażurowymi ściankami z płyty mdf. Dzięki temu uzyskujemy kameralną atmosferę, a przestrzeń nie jest całkowicie zasłonięta. Przy zastosowaniu wielu funkcji w jednym pomieszczeniu jest niezwykle ważne, aby zrezygnować ze sztucznych i ciężkich podziałów. Dzięki temu przestrzeń wydaje się optycznie większa i dobrze oświetlona.

Miejsca „do pracy przy laptopie” zostały przewidziane przy oknach wychodzących na patio. Dzięki temu podczas pracy wzrok skierować można na otwartą przestrzeń, zieleń w donicach i drzewa, które znajdują się za oknem, nie będąc rozpraszanym tym, co dzieje się wewnątrz pomieszczenia. Miejsca „do pracy przy laptopie” składają się z wykonanych pod zamówienie wysokich stolików, elektrycznych gniazd wtykowych i hokerów.

Miejsca do siedzenia podzieliliśmy na strefy. Stoły 6-cio osobowe, 4-ro osobowe, wysokie stoły 2-u osobowe i wreszcie stoły wysokie z donicami na zioła. To od pracowników zależy, czy wolą zjeść posiłek w samotności czytając gazetę, czy biesiadując w grupie współpracowników. Każdy z nas inaczej odreagowuje stres w pracy i regeneruje się przez kolejnymi, energicznymi zajęciami.

Największym wyzwaniem była umywalnia, która nie jest elementem wartym wyeksponowania. Została więc ostatecznie przysłonięta przez szafki śniadaniowe, do których przymocowano ścianki z wzorem identycznym jak na ściankach ażurowych, które oddzielają loże VIP. Obok wygospodarowano miejsce na dużą szafę wnękową, z której mogą korzystać zarówno goście, odwiedzający firmę, jak i obsługa.

W strefie lady wydawczej i kawiarki znajdują się wózki transportowe z tacami na brudne naczynia. Wózki ustawione są obok drzwi wejściowych do kuchni tak, aby można je było szybko przetransportować i opróżnić w strefie zmywalni.

W kantynie ustawiono 3 kosze do segregacji śmieci. Dwa 3 komorowe przy strefie umywalni i wyjściu do patio i jeden 2 komorowy przy wyjściu do recepcji. Kosze wykonano z metalu, który pomalowano na biało, z kolorowymi klapami wrzutowymi. Dzięki temu są one łatwe w użytkowaniu i czyszczeniu.

Pamiętając o bezpieczeństwie pracowników i gości przeszklenia drzwi i okien zostały wyklejone ozdobnymi pasami z półprzezroczystej folii PCV. Pełni ona zarówno funkcje ozdobne, jak i ostrzega przed możliwym uderzeniem w szybę.

W projektach wnętrz publicznych niezwykle istotna jest zieleń. Nie bez znaczenia jest to, że kojarzona jest ze spokojem i relaksem. Zieleń poprawia mikroklimat i polepsza samopoczucie osób wśród niej przebywających. Jest niezwykle ważna w miejscach, które mają regenerować przed dalszą pracą. Dlatego też dedykowaliśmy jedną ze ścian na specjalną, zieloną konstrukcję z donicami. Dzięki temu, po obsadzeniu donic, uzyskaliśmy zwarty, zielony ogród wertykalny. Donice zostały utrzymane w kolorystyce, która kojarzona jest z firmą i jej logiem. Drugie miejsce, które przeznaczyliśmy pod zieleń, to wysokie stoły jadalniane. Stoły zostały wykonane pod zamówienie a w ich konstrukcję wspawano specjalne rynienki pod doniczki na zioła. Rośliny mają więc nie tylko funkcje ozdobne, ale i kulinarne – każdy z gości kantyny może swobodnie korzystać z wyeksponowanych tam ziół.

OŚWIETLENIE

Mając zaakceptowany przez Inwestora układ funkcjonalny przystąpiliśmy do zaprojektowania stref oświetlenia. Każda ze stref generowała potrzebę zastosowania różnego oświetlenia, począwszy od reflektorów w strefie umywalni, oświetlenia liniowego nad barem sałatkowym i linią wydawczą, aż po ozdobne lampy nad stołami. Ze względów technicznych konieczne okazało się obniżenie sufitu. Przy tej okazji udało się wygospodarować dodatkową przestrzeń, która została wykorzystana pod oświetlenie RGB o zmiennej barwie światła. W całym wnętrzu zastosowano oświetlenie o barwie 4000K, która jest najbardziej zbliżona do światła słonecznego. Barwa ta, w przeciwieństwie do barwy ciepłej, nie powoduje senności, a przestrzeń nią oświetlona wygląda świeżo i naturalnie. Szczególnie zalecana jest do przestrzeni biurowych.

KOLORYSTYKA

Kolejnym etapem było wykonanie wizualizacji wnętrza z propozycją kolorystyki. Inwestor jasno określił standardy wykończenia wnętrza, jakie są stosowane we wszystkich oddziałach tej międzynarodowej firmy. Dominującymi kolorami są biel i zieleń (odpowiadające kolorystyce loga i księdze znaków) oraz kolor drewna dębowego. Są to kolory nawiązujące do natury i bardzo dobrze ze sobą współgrające.

Przy projektowaniu wnętrz firmowych istotne jest wykorzystanie elementów, dzięki którym bez trudu identyfikujemy markę Inwestora lub które są zgodne z wyznawaną przez niego filozofią . Od przejazdu przez bramę prowadzącą do firmy, po recepcję, salę konferencyjną, czy halę produkcyjną – Klient lub potencjalny współpracownik powinien wiedzieć, w jakiej firmie się znajduje, czym się ona zajmuje, często jaka jest jej historia, jak długo funkcjonuje na rynku. Mając to na uwadze dopasowaliśmy kolorystykę, ale i materiały stosowane we wszystkich oddziałach firmy WAGO do projektu kantyny.

We wnętrzu zastosowano parkiet przemysłowy, dębowy, stoły z blatami w białym kolorze, krzesła ze sklejki barwionej na kolor dębu. Kanapy w strefie VIP i krzesła stojące przy niskich stołach obito ciemno-brązową eko-skórą. Ściany i sufit pomalowano na biało, aby odbijały światło wpadające przez okna z zewnątrz. Linię wydawczą, kawiarkę i bar sałatkowy wykonano z białej płyty, a blat z czarnego kamienia. Zawieszono ozdobne lampy o białych oprawach, a reflektory i lampy liniowe w czarnym kolorze, aby odznaczały się we wnętrzu i kontrastowały z białym sufitem.

RYSUNKI WYKONAWCZE

W momencie, gdy w kantynie pojawiły się ściany działowe przystąpiliśmy do wykonania pomiarów pomieszczenia. Pamiętajmy, że możliwe są różnice wymiarowe pomiędzy projektem wykonawczym, a rzeczywistością. Dlatego ważne jest sprawdzenie wymiarów przed sporządzeniem rysunków szczegółowych. Pobrane wymiary mają na celu wykonanie projektów wykonawczych, czyli rzutów, kładów ścian oraz rysunków mebli pod zamówienie. Po otrzymaniu rysunków wykonawcy wykonują ofertę dla Inwestora. Po jej akceptacji również wykonują swoje pomiary o na ich bazie realizują zlecenie.

NADZÓR

Projekt aranżacji wnętrza obejmuje kilka branż, między innymi takich, jak: elektryka, wentylacja, technologia gastronomiczna, budownictwo. Dlatego też konieczny jest stały kontakt z  projektantami branżowymi. Bardzo często zmiany w zakresie jednej branży powodują konieczność zmian w innej (i te zależności należy wychwycić i kontrolować). Nawet przesunięcie gniazd wtykowych, łączników, czy też rezygnacja z nich mają duży wpływ na układ funkcjonalny pomieszczenia. Dlatego warto być w stałym kontakcie z projektantami, kierownikami budowy i Inwestorem. Dzięki temu uczestniczymy w całym, wieloetapowym, procesie budowy, a tym samym mamy wpływ na jego efekt końcowy.

REALIZACJA

Największym wyzwaniem w realizacji zaprojektowanej już przestrzeni jest koordynacja prac remontowych i dostaw. Ważne jest, aby meble przyjechały do pomieszczenia oddanego „na gotowo” – z położoną podłogą, pomalowanymi ścianami, zawieszonymi lampami. Dzięki temu po rozstawieniu, meble nie będą pełniły funkcji „pomocników” montażowych. W tym przypadku się to udało. Stolarze przyjechali do przygotowanego już pomieszczenia. Całość prac wykonali w swoich firmach, a na budowie jedynie rozstawili i przymocowali elementy wyposażenia wnętrza. Duża szczegółowość projektu i zgranie wielu elementów, zwłaszcza, gdy np. stoły wykonuje jedna firma, krzesła dostarcza druga, szyby okleja trzecia, sprawia że istotny jest stały nadzór nad montowanymi elementami i pilnowanie harmonogramu prac montażowych.

   

ZAKOŃCZENIE PRAC

Prace nad aranżacją kantyny zakończyły się bezproblemowo w zakładanym czasie. Wpływ na to miał stały kontakt z pozostałymi projektantami, kierownikami robót, wykonawcami i inwestorem.

Zdjęcia prezentowane w portfolio z tej realizacji wzbudzają szczere zainteresowanie kolejnych Klientów. Zapraszamy do obejrzenia efektów prac w galerii zdjęć.

   

  

Wszystko zrodziło się z pasji. Co znaczy wszystko? Ano – zamiłowanie do rysowania, świata designu i chęci upiększania. Od tego było już niedaleko do uzyskania dyplomu projektanta wnętrz i architekta krajobrazu. Dziś projektuje wnętrza komercyjne i mieszkalne, zieleń publiczną i prywatną.
Więcej na stronie: www.strzelecka-design.pl, tel. +48 509 873 755

WSPÓŁPRACA PRZY PROJEKTOWANIU LOKALI GASTRONOMICZNYCH:
HORECA+
tel. +48 / 889 30 40 50
https://horecaplus.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *